6 tips voor een betere inhoud en promotie van je muziek blog (Deel IX van online promotie tips en tools voor muzikanten)

Een goede en mooie blog bijhouden als muzikant of voor je band of hoeft niet ingewikkeld te zijn. Gebruik volgende tips om het maximum uit je blog te halen.

Gebruik categorieën
Dit is vrij duidelijk, maar voor de volledigheid: verdeel je post in enkele categorieën. Dit houdt je blog overzichtelijk en stimuleert lezers om rond eenzelfde thema verder te lezen. Mogelijke categorieën zijn: concert, merchandise en gadgets, fans in de kijker, gekke verhalen, gratis of exclusieve muziek,…
Denk bij het maken van de categorieën aan de lezers en beperk je in het aantal. Een zeven-tal zou moeten volstaan.

Relevante tags
Tags zijn een aanvulling op de categorieën. Voor tags mag je echter niet enkel naar je eigen blog kijken, maar moet je ook zoektermen die je publiek gebruikt hanteren. Bijvoorbeeld ‘underground hiphop’, ‘gratis rock muziek’ of ‘remix’.
WordPress heeft een tag browser, waarmee mensen snel en eenvoudig naar verschillende blogs met eenzelfde thema kunnen surfen. Neem daar geregeld eens een kijkje voor inspiratie.

Let op! Hoewel categorieën en tags je bereik helpen uitbreiden, zal WordPress je negeren als je er te veel gebruikt. Hoogst waarschijnlijk hanteren andere blogsites, alsook zoekrobots eenzelfde princiepe. Houdt het bij een mix van maximum 10 tags en categorieën.

Post op sociale netwerken
Post een link naar je nieuwe blogpost op je sociale netwerken. Je kan de blogposts publiceren of de rss feed importeren. De eerste heeft mijn voorkeur omdat lezers zo in de omgeving terechtkomen waarin de layout het best uitkomt. Het helpt ook voor de volledigheid van de statistieken en de interpretatie hiervan zal er alleen maar beter op worden.
Gezien er op de verschillende netwerken een ander taalgebruik wordt gehanteerd is het best de begeleidende berichten individueel te schrijven. In Twitter wil je bijvoorbeeld ook relevante hastags of mentions toevoegen.

Schrijf met goede kernwoorden
Gebruik goede kernwoorden bij het schrijven van je tekst. Dit zijn dingen waar mensen naar zoeken. Te vergelijken met tags, echter in een post zelf kan je veel meer woorden gebruiken, in de juiste context.
Geen idee welke kenwoorden te gebruiken? Probeer dan zeker eens de keyword tool in Google AdWords. Deze meet hoe vaak mensen op een bepaalde zoekterm zoeken en geeft ook een lijst met alternatieven. Dit is vooral van belang voor mensen die met andere muzikanten werken. Je publiek gaat normaal niet zoeken naar een ‘Engelstalige rapper uit Vlaams-Brabant’ of ‘freelance drummer Metallica stijl’.

Schrijven, schrijven, schrijven
Oefening baart kunst. Besteed aandacht aan je schrijven. Vermijd taalfouten en moeilijke zinsconstructies. Ik heb ooit eens gehoord dat je tieners moet aanspreken met het taalgebruik van een achtjarig kind en volwassenen moet aanschrijven met iemand van zestien in het achterthoofd. Zit wel enige waarheid in, boys will be boys 🙂

Maak het mooi
De standaard lay-out van je blog zal waarschijnlijk ondermaats zijn en verre van bij je huisstijl passen. Neem de tijd om kleuren, headers en dergelijke aan te passen. Vergeet ook de widgets niet om de functionaliteiten uit te breiden. Denk aan een Facebook box, tag cloud, mini merchandise shop, etc.
Probeer bij elke post een passende foto te plaatsen.

Een Vlaamse MySpace? Ja! Lees er over in mijn volgende post.

Advertenties

Over Freddie D
Hiphop muzikant. Freddie D brengt je stevige hiphop met zachte refreintjes. Check alle muziek via www.yeaya.be Yeayä!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: